035-5417134 (kantooruren) info@schoolplanner.nl

Handleiding

De schoolplanner is gemakkelijk in gebruik en geeft de leerling na een korte wenperiode veel extra steun en houvast bij het plannen van het huiswerk. Hieronder kun je vinden hoe je de schoolplanner het beste kunt gebruiken.

Handleiding bij de Schoolplanner

Deze schoolplanner is speciaal voor leerlingen die:

 • meer schrijfruimte nodig hebben dan een gewone agenda biedt;
 • behoefte hebben aan duidelijkheid,
 • overzicht en structuur;
 • een agenda zoeken zonder de afleidende prikkels van de gewone schoolagenda’s.

Afkortingen

Om je huiswerk snel op te kunnen schrijven, is het handig als je afkortingen voor veel voorkomende woorden verzint. Op jouw school worden waarschijnlijk al een paar vaste afkortingen gebruikt, zoals ‘En’ of ‘Eng’ voor ‘Engels’. Gebruik zoveel mogelijk deze vaste afkortingen en verzin zelf afkortingen voor woorden als ‘leren’, ‘lezen’, ‘maken’ en ‘werkboek’. Als je bang bent de afkortingen in het begin te vergeten, kun je een lijstje maken en dat in de agenda plakken of in je etui stoppen. Na een paar weken ken je ze zeker uit je hoofd!

Huiswerk plannen

Het plannen van je huiswerk kun je de eerste weken misschien het beste met je ouders of met een begeleider doen, zodat je zeker weet dat je het goed doet. Na een paar weken oefenen kun je je huiswerk zelf binnen enkele minuten plannen. Dan wordt deze agenda pas echt handig!

Voor toetsen (of repetities) is één keer leren niet genoeg. Je brein kent informatie pas echt goed als je de stof een paar keer hebt herhaald. Bovendien moet je voor een toets vaak veel tegelijk leren. Je kunt de leerstof het beste in kleinere porties hakken en elke dag een beetje doen, waarbij je de dagen vlak voor de toets vooral herhaalt. Voor een toets kun je het best 5 à 6 (school)dagen van tevoren beginnen met leren. De dag voor de toets herhaal je alle leerstof.

Schriftelijke overhoringen gaan vaak over minder leerstof dan toetsen of repetities. Ook daarbij is herhalen nodig, maar dat hoeft niet zo vaak als bij een toets. Voor een schriftelijke overhoring kun je het best 2 à 3 (school)dagen van tevoren beginnen met leren. De dag vlak voor de overhoring herhaal je alle leerstof.

Huiswerk plannen

 • Vul minimaal twee weken van tevoren je lesrooster (de afkortingen van alle vakken) in de agenda in, zodat je in de les niet meer naar het juiste vak of uur hoeft te zoeken.
 • Schrijf op school je huiswerk op bij de datum en het lesuur waarop je het gemaakt of geleerd moet hebben.
 • Als je thuis bent, ga je eerst plannen. Je kijkt vooruit in je agenda naar de komende twee weken. Heb je een toets of schriftelijke overhoring als huiswerk opgekregen voor de komende tijd?
  Streep die duidelijk aan, bijvoorbeeld met een marker. Verdeel de leerstof dan in porties. Schrijf deze porties in de kolom ‘Ik maak/leer alvast voor later’ van de dag, waarop je dat deeltje van de toets of overhoring gaat leren.
 • Heb je alles wat je alvast gaat doen ingevuld? Heb je ook gedacht aan voorbereidingen voor een spreekbeurt? Je hebt hopelijk niets extra’s opgeschreven op de dag dat je het al druk hebt door voetbaltraining of de verjaardag van je oma.
 • Je maakt altijd het huiswerk dat voor de volgende dag in je agenda staat. Op maandag doe je dus alles wat bij dinsdag in je agenda staat, ook in de kolom ‘Ik maak/leer alvast voor later’. Als je dan nog tijd over hebt, mag je natuurlijk altijd extra huiswerk alvast doen, maar het hoeft niet. Je weet namelijk zeker dat je voor al je toetsen en overhoringen genoeg tijd hebt gepland.
 • Aan de slag! Als je het huiswerk af hebt, kun je een kruisje in het hokje erachter zetten.

Welke week is het?

Knip elke week het hoekje rechtsonder van de pagina af, dan vind je sneller de juiste week.

Geodriehoek

Als je de laatste pagina van deze agenda op de stippellijn vouwt en de zijkant met plakband dichtplakt, kun je je geodriehoek erin bewaren.

1 week ago

We hebben veel pech gehad (zie eerdere berichten), maar de eerste paar honderd schoolplanners van de nieuwe druk komen er nu eindelijk aan. En daarna komt de rest in de dagen/weken erna in delen bij ... See more

1 week ago

Schoolplanner feliciteert alle geslaagden.
Blijf in ook in je vervolgopleiding goed plannen!

1 month ago

Schoolplanner wenst alle examenkandidaten veel succes!

1 month ago

Vanmorgen in Hart van Nederland.... het schip ligt nog vast maar met de schoolplanner komt het wel goed. De nieuwe druk wordt begin/half juni verwacht.

2 months ago

Het schip met onze schoolplanners ligt aan de ketting in de Bittermeren, wachtend op een oplossing voor de schade die het heeft veroorzaakt toen het dwars lag in het Suezkanaal. Hoe lang we ook naar ... See more

3 months ago

In één van de containers op dit enorme, vastgelopen schip bevinden zich twee pallets met Schoolplanners voor volgend schooljaar...
Laten we hopen dat Smit Salvage het schip snel weer weet vlot te ... See more

5 months ago

De kleur voor de schoolplanner voor volgend schooljaar is bekend! Het wordt een fraaie retro tint blauw/grijs. Laten we hopen dat de leerlingen deze schoolplanner in september 2021 gewoon in de ... See more

« 1 of 3 »

Contact
Stoepkrijt Tekstschrijverij en Uitgeverij
Eemnesserweg 35
3743 AD Baarn

www.stoepkrijt.nl
info@stoepkrijt.nl